Помощник Сулфитиране с калиев метабисулфит

Как да пазаруваме

Как да пазаруваме

Пазаруването в електронния магазин е лесно и практично. Достатъчно е да следвате указанията на системата.

Научете повече

Доставка на поръчките

Доставка на продуктите

Доставката на всички продукти се извършва чрез Еконт или Рапидо до посочен от Вас адрес или офис на куриера.

Научете повече

Общи условия

Общи условия за ползване

Тези общи условия имат за цел да уредят отношенията между Фланкер медия ЕООД и потребителите на vinarko.com

Научете повечеСулфитиране с калиев метабисулфит

Калиевият метабисулфит ( К2S2O5 ) се използва се за сулфитиране на гроздова каша, мъст или вино. До известна степен той е аналог на сулфитирането със серниста киселина. Той е лесноразтворим в топла вода и по-трудно в гроздова мъст. Теоретично той съдържа 57,66% серен диоксид, но за улеснение практически се приема че съдържа 50% серен диоксид от масата си. Това е причината поради която при определяне на желаната доза серен диоксид се взема два пъти по-голямо количество калиев метабисулфит.

Пример: На ферментация подлежат 100 кг гроздова каша, която желаем да сулфитираме с доза 60 мг./кг SO2

МСерен диоксид = 60.100/1000 = 6 гр.

Известно е, че 1 гр. КМБС освобождава около 0,5 гр. SO2 .т.е. за да дозираме 6 гр. SO2 е необходимо да добавим 2.6 = 12 гр. KМБС

Начин на употреба на калиевият метабисулфит

Предварително изчисленото и отмерено количество калиев метабисулфит се разтваря в малко вода. Може да се добави малко гроздова мъст, след което сместа се разбърква и се добавя в съда за ферментация или съхранение на виното.


Сулфитиране със серни таблетки

Серните таблетки са разтворими и тяхната активната съставка е калиев метабисулфит – КМБС. Позволяват бързо и практично сулфитиране.

Всяка една таблетка съдържа около 67% от общата си маса калиев метабисулфит, т.е. ако масата на една таблетка е 5 гр. то масата на съдържащия се калиев метабисулфит е около 3,35 гр.

Таблетките са лесно разтворими в гроздова мъст или вино и могат да бъдат добавени директно в съда за ферментация или съхранение на виното, съответно не изискват предварителна подготовка.

Изчисления

Пример: На ферментация подлежат 100 кг гроздова каша, която желаем да сулфитираме с доза 50 мг./кг SO2

МСерен диоксид = 50.100/1000 = 5 гр.

Известно е, че 1 г. КМБС освобождава около 0,5 гр. SO2 .т.е. за да дозираме 5 гр. SO2 е необходимо да добавим 2.5 = 10 гр. KМБС

Една серна таблетка от 5 гр. съдържа 3,35 гр. КМБС т.е. за да дозираме 10 гр. КМБС съдържащ 5 гр. SO2 трябва да използваме 3 таблетки.

Забележка: Примерите са дадени за 100 кг ронкана гроздова каша т.е. без чепки. Средното процентно участие на чепките в масата на гроздето е около 3% като точната стойност зависи от конкретния сорт грозде.

Поръчани продукти

Shop-cart
Нямате поръчани продукти.

Анализиране на вино

Анализ на розе бяло и червено вино

Научете повече за своето вино!

Вход за потребители