slide-1.jpg
slide-1.jpg
slide-2.jpg
slide-2.jpg
slide-3.jpg
slide-3.jpg
slide-4.jpg
slide-4.jpg
slide-5.jpg
slide-5.jpg
slide-6.jpg
slide-6.jpg
slide-7.jpg
slide-7.jpg
slide-8.jpg
slide-8.jpg
slide-9.jpg
slide-9.jpg

БиратаПознато още от древността, пивото винаги е било освежителна напитка носеща със себе си характерните хмелов аромат и вкус.

В нашата съвременност са познати изключително много видове пиво, всеки от които се отличава с нещо свое, характерно и уникално. Поради много причини, съществуват значителни разлики във вкуса, цвета и аромата дори и при един и същи тип пива. Някои от тях се отличават със своя светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса и аромата, със своя специфичен състав породен от използването на ечемичен или пшеничен малц, наличие на пивни дрожди, високо алкохолно съдържание и много други.

Производството на пиво у нас започва още преди Освобождението, в малки и примитивни пивоварни, а след него вече се превръща и в индустрия. Макар че в България по една или друга причина са познати предимно два основни типа пиво – светло и тъмно, не бива да се забравя, че разнообразието от видове е огромно. Така например, светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който леко варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. При светлите пива, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат. Те притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях е леката и приятна горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива.

Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, но със своята присъща, лека карамелна сладост, плътен и ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц.
Познатите с понятието „жива бира” пива, все повече печелят популярност сред почитателите на пенливата напитка. Тези нефилтрирани пива, отличаващи се с наличието на пивни дрожди в тях, са изключително богати на аромат, свежест, неповторим и запомнящ се вкус. У нас навлязоха и асортименти произведени с участието на пшеница. Те от своя страна се отличават със своя индивидуалност, представяща се със специфичен и интензивен плодов аромат, плътно тяло и хармоничност.