Пивоварни дрожди Voss Kveik

Бирени дрожди за горна ферментация
Пивоварни дрожди Voss KveikПивоварни дрожди Voss Kveik
Продажна цена 7,20 лв
Отстъпка
Опаковка
Пивоварни дрожди Voss Kveik
Пивоварни дрожди Voss Kveik
Описание

Официален дистрибутор за България – Винарко ЕООД

Lallemand BrewingKveik е норвежка дума, означаваща мая или дрожди. В норвежката домашна традиция, kveik се запазва чрез сушене и се предава от поколение на поколение. Kveik е оригиналната, традиционна сушена мая! Щамът LalBrew Voss е получен от Зигмунд Джернес (Вос, Норвегия), който поддържа културата, използвайки традиционните методи от 80-те години на миналия век и щедро я споделя с по-широката пивоварна общност. LalBrew Voss поддържа широк диапазон от температури на ферментация между 25-40 ° C (77-104 ° F) с много висок оптимален диапазон от 35-40 °C. Много бърза ферментация се постига в рамките на оптималния температурен диапазон с пълно затихване, обикновено постигнато в рамките на 2-3 дни. Ароматният профил е постоянен в целия температурен диапазон: неутрален с фини плодови нотки на портокал и цитрусови плодове. Флокулацията е много висока, като се получават бистри бири без филтрация или използване на технологични помощни средства.

Насоки за приложение

  • За производството на бира с горна ферментация, норвежки ейл и бързо ферментирали ейлове

Технологични характеристики

  1. Средна до висока ферментационна степен и много висока флокулация.
  2. Неутрален ароматен профил в температурния диапазон, с нотки на портокал и цитрус.
  3. Температура на ферментация – между 25°С и 40°С
  4. Лаг фазата, времето за ферментация, ферментационната степен и ароматно-вкусовия профил зависят от посевното количество, температурата и хранителния състав на пивната мъст.

Препоръчителни дози за употреба

Приблизително около 50 до 100 гр. / 100 литра пивна мъст.

Начин на употреба

В чист съд пригответе чиста вода с температура около 30 ÷ 35°С т.е.  съотношението Дрожди/Вода е 1:10. Не използвайте пивна мъст или вода от обратна осмоза. Изсипете дрождите във водата, разбъркайте леко и оставете в покой за около 15 минути, след което отново разбъркайте разтвора. Оставете го в покой за още 5 минути и добавете към пивната мъст. С цел темпериране и адаптиране на дрождите, на равни части и през 5 минути, добавете същото количество пивна мъст, колкото и вода в началото. Желателно е разликата в температурите между разтвора и мъстта да не бъде повече от 10°С с цел избягване на термичния стрес. Прибавете така подготвената дрождена култура към пивната мъст.

Дрождите LalBrew Voss са напълно приспособени за да оцелеят при рехидратация. Те съдържат оптимален запас запас от въглехидрати и ненаситени мастни киселини за постигане на активен растеж. Излишно е да се аерира пивната мъст при първа употреба.

LalBrew Voss може и да не се рехидратират. Това може да съкрати лаг-фазата, както и да подобри ферментационната степен.

Съхранение

Да се съхраняват в хладилник и непосредствено преди употреба да се темперират на стайна температура.

Предлагани опаковки

Оригинална опаковка с 11 гр. от продукта – 7,20 лв.
Опаковка с 20 гр. от продукта – 11,10 лв.
Опаковка с 30 гр. от продукта – 16,50 лв.
Опаковка с 50 гр. от продукта – 27,30 лв.
Оригинална опаковка с 500 гр. от продукта – 188,40 лв.