Безплатна доставка  при поръчка над 100 лв.

Как да пазаруваме

Как да пазаруваме

Пазаруването в електронния магазин е лесно и практично. Достатъчно е да следвате указанията на системата.

Научете повече

Доставка на поръчките

Доставка на продуктите

Доставката на всички продукти се извършва чрез Еконт или Спиди до посочен от Вас адрес или офис на куриера.

Научете повече

Общи условия и лични данни

Общи условия за ползване

Тези общи условия поясняват отношенията между Винарко ЕООД и потребителите на vinarko.com

Научете повече

За виното и България

За виното и България

Добре дошли в магазин Винарко!

България е наследница на земи, имащи едни от най-старите традиции във винопроизводството в света. Редом с розовото масло, виното се е превърнало в един от символите на страната ни.
Първите лози са пренесени от Близкия и Средния Изток в Южна България. Първоначално лозарството се развива само по долината на р. Марица и около големите черноморски пристанища, но постепенно се разпространява по цялата територия на страната. Траките, които всъщност полагат основите на българското винопроизводство, са смятани за едни от най-добрите лозари и винари в Античността. Богът на виното и плодородието е един от най-почитаните богове както от самите траки, така и от гръцката и римската митология. Според някои историци тракийското му име е Загрей, римляните го наричат Бакхус, но и до днес той е познат най-вече с елинското си название-Дионис.

Когато славяните и прабългарите се настаняват на Балканския полуостров, те откриват едно добре развито лозарско стопанство. По-късно църквата взима виното под своя покров, продължавайки традициите, но и усъвършенствайки ги, за да може днес българските вина да са известни по целия свят. Виното било приготвяно съгласно църковните правила. Всяка година свещеникът определял ден, в който трябвало да започне събирането на гроздето, а също така и ден, когато може да се пие новото вино. И винаги тази “божествена напитка”, естествено при умерена употреба, се изявявала и със своите лечебни свойства. Много обширно за физиологичните и лечебни свойства на виното е писал бащата на медицината - Хипократ, опирайки се на приемането му при различни заболявания и противопоказания в някои от случаите. ”'Виното, казвал той, е приспособено по един удивителен начин към организма на човек, както на здравия така и на болния”. Гален наблягал на хранителните и тонизиращи свойства на виното. Според мнението на знаменития Луи Пастьор, “виното с пълно право може да се смята за най-здравословната и чиста напитка”.

Какво е това вино и от какво се състои?

Свежест му придават органичните киселини, които възбуждат апетита и играят важна роля в обмяната на веществата. Богат и разнообразен минерален състав на виното: 24 микроелемента, в това число магнезий, цинк, рубидий, флуор, титан и други. А ролята на калия и фосфора в нервните процеси, минералния обмен и биоенергетиката е категорична. Витамин С почти не се съдържа във виното, той винаги се разрушава при приготвянето му, но затова пък има много витамин Р, помагащ на организма да усвоява и натрупва аскорбинова киселина, която е естествен антиоксидант. Между другото, червените вина са много по-богати на полезни вещества, отколкото белите. Във виното има захар - глюкоза и фруктоза. Високомолекулните вещества помагат на организма да се освобождава от вредните тежки метали, като ги свързват и извеждат, в частност от радиоактивния стронций, а фенолните вещества на гроздето и виното действат като радиопротектори. Етанолът в умерени количества намалява стреса.

И така, ние виждаме богатото съдържание на полезни вещества. Ако виното се употребява с мярка, то ползата неминуемо и то в пъти повече превишава вредата.

За бирата и домашното пивоварство

БиратаПознато още от древността, пивото винаги е било освежителна напитка носеща със себе си характерните хмелов аромат и вкус.

В нашата съвременност са познати изключително много видове пиво, всеки от които се отличава с нещо свое, характерно и уникално. Поради много причини, съществуват значителни разлики във вкуса, цвета и аромата дори и при един и същи тип пива. Някои от тях се отличават със своя светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса и аромата, със своя специфичен състав породен от използването на ечемичен или пшеничен малц, наличие на пивни дрожди, високо алкохолно съдържание и много други.

Производството на пиво у нас започва още преди Освобождението, в малки и примитивни пивоварни, а след него вече се превръща и в индустрия. Макар че в България по една или друга причина са познати предимно два основни типа пиво – светло и тъмно, не бива да се забравя, че разнообразието от видове е огромно. Така например, светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който леко варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. При светлите пива, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат. Те притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях е леката и приятна горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива.

Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, но със своята присъща, лека карамелна сладост, плътен и ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц.
Познатите с понятието „жива бира” пива, все повече печелят популярност сред почитателите на пенливата напитка. Тези нефилтрирани пива, отличаващи се с наличието на пивни дрожди в тях, са изключително богати на аромат, свежест, неповторим и запомнящ се вкус. У нас навлязоха и асортименти произведени с участието на пшеница. Те от своя страна се отличават със своя индивидуалност, представяща се със специфичен и интензивен плодов аромат, плътно тяло и хармоничност.

Поръчани продукти

 x 

Количката е празна

Търсене на продукти

Анализиране на вино

Анализ на розе бяло и червено вино

 

Научете повече за своето вино!