Френски дъбов чипс - леко печен

Леко печен и среден размер М
Френски дъбов чипс - леко печенФренски дъбов чипс - леко печен
Продажна цена 3,60 лв
Отстъпка
Опаковка
Описание

Френски дъбов чипс, леко печен и среден размер М

Дъбовият чипс представлява частици от френски дъб, които се получават от подпродуктите използвани при производството на дъгите, предназначени за изработването на дъбовите бъчви. Суровината е естественото дъбово дърво, изсушено в условията на околната среда, в продължение на период от 12 до 18 месеца. В състава на този продукт преобладава видът Querqus petraea, но включва и вида Querqus robur.

Характеристика на продукта

Дъбовите частици не са подложени на химична, ензимна или физическа обработка освен нагряване. Те се различават помежду си по своите размери и приложения термичен режим.

Технологичния и органолептичен ефект на леко печеният дъбов чипс във виното се изразява в стабилизиране на антоцианите и цвета, подобрява се усещането за обем, мекота и сладост.

Приблизителен размер на дъбовите частици – за среден размер М

  • Дължина – 10 – 12 mm
  • Ширина – 5 – 8 mm
  • Дебелина – 2 – 5 mm

Влажност на печените продукти – между 2% и 4%

Препоръчителни дози за употреба

Оптималната доза варира от 1 до 5 гр./литър, в зависимост от желания сетивен и технологичен ефект. При високоалкохолни напитки е препоръчително да се прилагат по-ниски дози, обикновено от 0,5 до 1 гр./литър.

Препоръки

Дъбовите частици могат да се използват основно в два технологични етапа - през периода на ферментация и през периода на отлежаване на виното. Продължителността на контакта може да варира от 1 до 4 седмици в зависимост от съчетанието на всички фактори, оказващи влияние върху процеса на екстракция.

Продуктa да се съхраняват в хладно, сухо и чисто помещение, далеч от материали със силна миризма.

Начин на употреба

Препоръчително е влагането на дъбовия чипс да става в чувалче от пореста материя. Чувалчето се завързва с връв, единия край на която е извън съда за ферментация или отлежаване. Това улеснява внасянето на желаното количество чипс във виното и последващото му изваждане. Така се осигуряват и добри условия за екстракция на компонентите. Желателно е предварителното му изплакване с вода с оглед премахване на фините частици дървесен прах. Препоръчва се предварителна проба с малък обем - например 1 литър, с цел по-точното определяне на точната доза съобразно личните предпочитания.

Забележка

Цветът на изпечената дъбова дървесина не е постоянен показател и може да варира в зависимост от партидата. Той е следствие от поставени технологични цели при производство и особеностите на самата дървесина.

Предлагани опаковки

Опаковка със 100 гр. от продукта – 3,60 лв.
Опаковка със 200 гр. от продукта – 6,60 лв.
Опаковка със 500 гр. от продукта – 15,00 лв.