Калиев метабисулфит

За сулфитиране на гроздова каша, мъст, вино или дезинфекция
Калиев метабисулфитКалиев метабисулфит
Продажна цена 2,10 лв
Отстъпка
Опаковка
Описание

Калиевият метабисулфит представлява бяло кристално вещество с лека, но същевременно остра миризма на серен диоксид - SO2 Използва се за сулфитиране на гроздова каша, мъст или вино. Той е лесноразтворим в топла вода и по-трудно в гроздова мъст. Теоретично той съдържа 57,66% серен диоксид, но за улеснение практически се приема че съдържа 50% серен диоксид от масата си.

Това е причината поради която при определяне на желаната доза серен диоксид се взема два пъти по-голямо количество калиев метабисулфит.

Пример: На ферментация подлежат 100 кг гроздова каша, която желаем да сулфитираме с доза 60 мг./кг SO2

МСерен диоксид = 60.100/1000 = 6 гр.

Известно е, че 1 гр. КМБС освобождава около 0,5 гр. SO2 .т.е. за да дозираме 6 гр. SO2 е необходимо да добавим 2.6 = 12 гр. KМБС

Забележка: Примерът е даден за 100 кг ронкана гроздова каша т.е. без чепки. Средното процентно участие на чепките в масата на гроздето е около 3% като точната стойност зависи от конкретния сорт грозде.

Начин на употреба

Предварително изчисленото и отмерено количество калиев метабисулфит се разтваря в малко вода. Може да се добави малко гроздова мъст, след което сместа се разбърква и се добавя в съда за ферментация или съхранение на виното.

За дезинфекция на ферментатори и бутилки

Калиевият метабисулфит може успешно да се ползва и като дезинфекциращо средство при дезинфекция на ферментационни съдове и бутилки, особено в домашното пивоварство. В този случай може да направите разтвор, като ползвате доза около 50 гр. / 100 литра вода. Достатъчно е контактно време 10 - 15 минути. След това може да излеете разтвора. Не изплаквайте след дезинфекцията!

Съхранение

Съхранявайте калиевия метабисулфит в затворени опаковки, в сухи и проветриви помещения при стайна температура. Пазете от деца.

Предлагани опаковки

Опаковка с 50 гр. от продукта – 2,10 лв.
Опаковка със 100 гр. от продукта – 3,30 лв.
Опаковка със 300 гр. от продукта – 6,90 лв.
Опаковка със 500 гр. от продукта – 10,50 лв.