Как да пазаруваме

Как да пазаруваме

Пазаруването в електронния магазин е лесно и практично. Достатъчно е да следвате указанията на системата.

Научете повече

Доставка на поръчките

Доставка на продуктите

Доставката на всички продукти се извършва чрез Еконт или Спиди до посочен от Вас адрес или офис на куриера.

Научете повече

Общи условия и лични данни

Общи условия за ползване

Тези общи условия поясняват отношенията между Винарко ЕООД и потребителите на сайта vinarko.com

Научете повече

Хмелови шишаркиОхмеляването на пивната мъст е неразделна част от производството на пиво, дори и в домашни условия. Важни особености са видът на хмела, начините на влагане, ориентировъчните дози и начините за изчисляването им.

Обичайно използваната практика е охмеляването на пивната мъст да се извършва с хмелов гранулат. Според вида на хмела и количественото съотношение на горчивите си вещества, той бива горчив и ароматичен. В зависимост от това е и момента на неговото влагане в пивната мъст при варенето.

Охмеляването в малките производства се извършва предимно двукратно (двупартиден метод) - с горчив и ароматичен хмел или еднократно (еднопартиден метод) – с горчив хмел.

По правило, горчивият хмел се внася в пивната мъст около 10 ÷ 15 минути след началото на варенето. В този случай хмеловите горчиви вещества имат достатъчно време да се трансформират през време на самото варене. Влагането на ароматичния хмел се извършва около 10 ÷ 15 минути преди края на варенето. В този случай максимално се запазва аромата на хмела

Обикновено в светло пиво се внасят около 80 ÷ 90 mg/l α-горчиви киселини, а в специалните и малко по-горчиви пива – около 110 ÷ 130 mg/l α-горчиви киселини.

Пълна методика за изчисляване на необходимо количество хмел - Изтегли